Solängens Ridcenternyheterom ossridskolagallerihästkalasprivatträningvåra hästarkontakt

 


RIDSKOLA

Information
  Regler
  Vårtermin
  Hösttermin
  Målsättning
  Igenridning
Kalendarium
Nyhetsbrev
Ridläger
Tävlingar
Gästträningar
Fodervärd
Vuxengrupp
Stallkompisdagen

Storvreta Ponnyklubb
  Hippocrates
  KM-regler
  Integritetspolicy
  Olycksfallsförsäkring

Börja rida

Jobba hos oss

 

Ridskola


INFORMATION

Storvreta Ponnyklubb driver ridskola med små ponnyer för barn från 3 år upptill tränings- och tävlingselev.
Vi finns på Solängens Ridcenter i Ängeby 4 kilometer utanför Storvreta, strax norr om Uppsala.

FAKTA

Startades 2010, då under namnet Solängens Ridskola. Sedan 2019 hyr Solängens Ridcenter ut sin anläggning till Storvreta Ponnyklubb (SPK) för ridskoleverksamhet.

SPK är specialiserade på ridundervisning för små barn med väl utbildade pedagoger som instruktörer.

Specialgrupper, träningsgrupper och vuxengrupper på våra större, välutbildade ponnyer.

Vi anordnar även avsuttna aktiviteter samt läger och kurser på loven.

41st lektioner/vecka.
390st ridande elever/vecka.

Personal:
3,5

Ridskoleponnyer:
28st; 84-148cm höga

ATT BÖRJA RIDA  i tidig ålder utvecklar barns motorik och balans, samt förmåga att ta instruktioner. Genom att hantera och sköta om en häst lär man sig empati, ansvarhetskänsla och ledarskap. Storvreta Ponnyklubb är ridskolan för barnen. Med trygga hästar, tydliga mål och lekfull ridpedagogik låter vi barnen utvecklas och lära sig ridning och ett säkert hästhanterande.

ELEVER FRÅN 3 ÅR UPP TILL TRÄNINGS- OCH TÄVLINGSELEV  Vi tar emot de allra minsta hästintresserade tjejerna och killarna. Hos oss får du börja rida från den termin du ska fylla 3 år. Vi har en längdgräns för nybörjare på 155 cm, men elever med galoppvana kan vara längre än så då vi även har större ponnyer. Vi sätter stort fokus på att lära genom lek och att bedriva vår verksamhet med en barnvänlig pedagogik och tydlighet.

Hos oss kan du utvecklas från ren nybörjare till en ryttare som kanske till och med kommer ut och tävlar. Vi har ett gäng väldigt fina ponnyer och blir du inte för lång kan du rida hos oss länge och ändå känna att du utvecklas hela tiden.

Vi kan erbjuda rena tränings- och hoppgrupper för de elever som vill rida lite mer. Vi har även ett skötarsystem för de träningsgruppselever som vill vara mer i stallet.

Alla elever ska vara medlemmar i SPK (Storvreta Ponnyklubb). Medlemskap för barn/ungdom är 300kr/år och elev betalas till SPK och gäller för ett helt kalenderår.

   

Läs mer om SPK

Vi delar upp våra nybörjare och grundgrupper i Grön, Blå och Röd.

GRÖN är majoriteten i förskoleåldern.
BLÅ är majoriteten i skolåldern.
RÖD är en grupp som är mogna, och orkar koncentrera sig, för att rida 45min men inte riktigt är klara för att galoppera än. Dessa grupper har stall/hästteori ca 2ggr/termin i hellektion.


VÅRTERMINEN

GRUND BLÅ, GRUND RÖD, GALOPPGRUPPER, TR, SPEC, VUXENGRUPPER
Fredag v.1 torsdag v.25

NYBÖRJARE, GRUND GRÖN
Fredag v.6 torsdag v.25


HÖSTTERMINEN

SAMTLIGA GRUPPER
Fredag v. 32 torsdag v. 51


Terminerna rullar på utan uppehåll vilket innebär att vi har lektioner som vanligt även röda dagar och under lov.

VI ERBJUDER SMÅ GRUPPER OCH MÖJLIGHET ATT RIDA IGEN MISSAT PASS  Våra grupper består av max 9 st. elever åt gången i 45-minutersgrupperna, 7 elever/grupp i 30-minutersgrupperna och 6 elever/grupp i träningsgrupperna.

Skulle du bli sjuk eller vara bortrest har vi ett igenridningssystem som innebär att du har möjlighet att rida igen ditt missade ridpass på någon annans avbokade tid. För att detta ska vara möjligt ska du ha avbokat din lektion senast kl. 19.00 dagen innan.

RIDLEKTIONERNA FÖLJER UTARBETADE LEKTIONSPLANERINGAR  som är anpassade efter ålder och erfarenhet. Dressyr, hoppning, uteritt, ridlekar, barbacka och mycket annat finns med.

NYBÖRJARE, BLÅ, GRÖN GRUNDGRUPP  har en lektionstid på 45 minuter varav ca 30 minuter är ridning inkl. upp-/avsittning. De övriga 15 minuterna är avsatta för upprop samt gemensam stalltid där vi har en liten teorigrej samt borstning och sadla på/av. Stalltiden kan vara antingen före eller efter själva ridningen.

RÖD + GALOPPGRUPP  Här är lektionstiden 45min och innefattar upprop, upp-/avsittning samt ridning. Man ska själv färdigställa sin ponny till lektionsstarten och man tar hand om den efter ridning. Galoppgrupp är uppdelat på Gstart G4.

   

Grundgrupper, indelning

   

Vidareutveckling

Det är viktigt att barnen från början får en trygg och nära kontakt med ponnyerna och lär sig att hantera dem praktiskt och teoretiskt. Med kunskap och trygghet från stallet får man trygga ryttare i sadeln. Och vem vill inte gosa med en varm och mjuk hästhals?

DU MEDVERKAR SOM FÖRÄLDER/VUXEN  På vår ridskola utbildar vi även dig som förälder/vuxen. En vuxen ska alltid vara med på lektionerna. Du som vuxen hjälper till med att borsta, sadla och tränsa samt att leda på lektionerna så länge det behövs. Inga förkunskaper krävs men du måste vara beredd på att springa lite! Vartefter eleven lär sig rida bättre och bättre så släpper vi vuxenledarskapet mer och mer tills de vuxna får sitta på läktaren och titta. Det är viktigt att det är eleven som får avgöra när den är redo att rida själv och känna att det är okey att ta hjälp när man känner för det. Därför vill vi att det alltid är en vuxen med oavsett ridnivå.

FÖRSTA TRÄFFEN  Vårt första möte i en nystartad grupp kommer mest att ägnas åt teori och rundvandring så att barn och föräldrar får bekanta sig med anläggningen samt träffa alla ponnyer. Vi visar och ni provar. Vi går även igenom säkerhet, stallregler och lämplig klädsel och svarar på era frågor. Det blir såklart en liten kort runda på hästryggen.
Vid start i en befintlig grupp försöker vi ta en kort träff innan eller efter för att visa anläggningen.

ATT TÄNKA PÅ  Vi tänker på ditt barns säkerhet och gör så mycket vi kan för att förebygga olyckor. Man bör dock alltid tänka på att hästar är levande varelser så att allt kan vi inte förebygga.

För en så säker ridskola och ridupplevelse som möjligt ber vi er att läsa följande:

   

Regler

   

Våra 4 stallregler

   

Klädsel i stallet vid ridning