VÄLKOMMEN TILL SOLÄNGENS RIDSKOLA

Elin Öhman | Big Bang

Jag (Elin) bor tillsammans med min man Peter och våra söner Valdemar och Leopold på gården Soläng. Vi har bott här sedan hösten 2007 och byggt och renoverat oss fram till ett stall med boxar och uppbindningsspiltor, spolspilta med varm- och kallvatten, ligghallar, inhägnad ridbana med belysning samt uppvärmd sadelkammare och flertalet hagar. Vi har även en stor och fin läktare och ett varmt teori- och fikarum med utsikt över ridbanan.

I verksamheten har vi 22st ridskoleponnyer varav 7st är halvfodervärdsponnyer. Det är dessa snälla och trevliga ponnyer du kommer att träffa under dina ridpass. Vi har även en privat del för stora hästar.

Jag som driver ridskolan heter Elin Öhman och är utbildad ridledare, bitr. ridinstruktör med pedagogik inom ridning, diplomerad C-tränare inom dressyr samt hästskötarexamen och utbildning i hästars foder och avel.

Jag har sedan många år tillbaka jobbat på de större ridskolorna i Uppsala som ridlärare, fritidsledare, administratör och t.f. ridskolechef. Jag har även hunnit med att jobba på stuteri med inridning och tillridning av unga hästar. Egen häst har jag haft sen jag var 8 år och tävlat en hel del i hoppning och dressyr samt utbildat ett antal hästar från unghäst till klara medelsvårhästar.

IDÉN BAKOM SOLÄNGENS RIDSKOLA  Jag hade länge drömt om att få driva en egen ridskola och efter många lärorika år på de stora ridskolorna i Uppsala så hade jag bildat mej en uppfattning om hur jag ville ha det.

Det skulle vara en ridskola för barn, på barnens nivå och med barnvänliga höjder på allt även hästarna. En ridskola där man får lära sig både ridning och hästvård genom lek och inte bara fastna på en ridbana. Här skulle man få besöka trollskogen, gå på magiska stigar och sagorundor, och allt skulle ha ridlära och teori inbakat. Men vi skulle givetvis även vara på ridbanan och lära oss ridvägar, hoppa, galoppera osv. Jag ville att man i tidig ålder skulle ges möjlighet att öva upp motorik och balans i en trygg miljö där elevens förälder eller vuxen alltid skulle vara delaktig.

Idag har vi väl genomarbetade lektionsplaneringar som är anpassade till gruppens ålder och ridnivå. Vi erbjuder allt från nybörjargrupper till träningsgrupper till rena hoppgrupper. Utöver terminsundervisningen arrangerar vi ridskoletävlingar, lovaktiviteter m.m.

Jag som står bakom anläggningen och alla hästar heter Elin Öhman och tillsammans med min familj driver jag gården och ridskolan. Att få förverkliga vår dröm och vision blev möjligt då vi 2007 lyckades köpa gården i Ängeby, som vi nu rustat till en mysig och välplanerad hästanläggning som rymmer tjugotalet hästar.

Jag försöker även hinna med att tävla dressyr så mycket jag kan och har egen häst som jag utbildar, tränar och tävlar.

Visst är det ett rätt fullspäckat veckoschema vi har men det är värt varenda minut. När personer frågar mej vad som driver mej är svaret ganska så enkelt barnen och hästarna. Det är alltid, alltid roligt att få träffa alla barn och se deras förväntansfulla, nyfikna och intresserade blickar när de kommer till stallet. Att se dem klara av en riduppgift, övervinna en tidigare osäkerhet eller se när de står och myser med någon av ridskolehästarna det är glädje!

Jag hoppas att alla någon gång får möjlighet att komma i kontakt med djur och då i synnerhet med hästen som är ett aktningsvärt djur som fascinerar och trollbinder; som lär ut empati, ansvar och ledarskap och ger en stor mängd självdisciplin och självförtroende. Klarar man att hantera ett djur som väger mer än sju gånger ens egen vikt så klarar man det mesta!

Läs mer om ridskolan.

Jag och min familj hälsar er välkomna till Solängens Ridskola och hoppas att vi får träffa just Dej!

Elin Öhman