Solängens Ridcenternyheterom ossridskolagallerihästkalasprivatträningvåra hästarkontakt

 


VÅRA HÄSTAR


SÅLDA HÄSTAR


HÄSTHIMLEN

  Santana
  Foxen
  Skobi
  Tin Tin
  Valle
  Fantomen
  Grymling
  Bonnie
  Julle

 

Våra hästar


FANTOMEN


  NAMN Fantomen
SMEKNAMN -
RAS Shetlandsponny
FÖDD 2007
MANKHÖJD 115 cm
FLYTTADE IN november 2012

Fredagen den 2 januari 2015 fick vår fina Fantomen somna in och lämna oss. Jag gissar att han letat upp sin gamla polare nu i hästhimlen.

Allt gick mycket fort. Fantomen visade tecken på slöhet och minskad aptit på nyårsafton. Vi tog in honom och han visade på feber och minskad aptit. Inga synbara symtom på något annat som t.ex. ont i magen, hostig eller dylikt. Vi gissade på något virus och fortsatte tempa.

På nyårsdagen hade febern gått ner och vi kände oss lite lugnare på morgonen. Han ville inte äta än dock. Vid lunch hade han fortfarande inte fått tillbaka aptiten och vi bestämde att det måste vara något annat fel på honom. Vi ringde veterinären som kom ut på eftermiddagen. Vi kände ingen direkt förstoppning men han var lite uttorkad såklart. När vi sondade honom så kom det massa matrester tillbaka och det tyder på att nåt är fel i tarmarna. Vi ringer och konsulterar Ultuna som menar att det är extremt dyrt att komma in till dom men att det låter som att det kanske ändå behövs. De tycker att vi ska fundera ordentligt och kanske ge dropp under natten hemma och åka in morgonen efter. Detta eftersom han inte visar på några symtom annat än lätt uttorkad och matt.

Jag och vår superduktiga och gulliga hemmaveterinär pratar och funderar men kommer fram till att vi vill åka in med honom ändå.

Väl på Ultuna tas Fantomen in på isoleringen och man tar ett bukpunktat för att man misstänker bukhinneinflammation. Man tar även massa prover och sondar igen samt känner rektalt. Han visar tydliga tecken på att kroppen är förgiftad (av sig själv) då slemhinnorna får en röd rand. Han sätts på glukosdropp och insulin över natten. Veterinären ringer mej vid 22-tiden och meddelar att Fantomen är mycket dålig och risken finns att han inte klarar natten. Blodproven visar mycket höga nivåer av laktat och även vita blodkroppar. Diagnosen blir kolit.

Morgonen efter tas blodproverna om och man konstaterar att han är mycket sjuk. Han har fått en tarmhinneinflammation orsakat av en feljäsning. Den i sig kan bero på nåt han pillat i sig i hagen som t.ex. en gammal växt. Ovanligt men mycket allvarligt. Tarmen fungerar ej som den ska och läcker ut gifter i kroppen som gör att han inte kan syresätta sig och systemet i kroppen bryts ner ganska snabbt. Prognosen är dålig, Fantomen mår superdåligt och vi bestämmer att han inte ska lida mer utan tar bort honom.

Vi kommer minnas vår fina, svarta trollponny som alltid hade glimten i ögat.

Fantomen

Fantomen
  Från vintern 2012.